Erantis

Oldtidens 7 vidundere  *


De oprindelige oldtidens syv vidundere - eller syv underværker - kendes fra beskrivelsen af Antipatros fra Sidon (Antipater fra Sion) som skrev om dem engang i slutningen af det 2. århundrede f.kr.

Det er tvivlsomt, om han selv har besøgt alle syv vidundere. Snarere har han beskrevet dem udfra det ry de havde i oldtiden. Det ligger også i sagens natur, at valget af de syv underværker faldt udfra, hvad man kendte i Middelhavsområdet. Det er årsagen til, at for eksempel Den Kinesiske Mur ikke var med i overvejelserne.

Af de syv vidundere står kun Kheops-pyramiden tilbage. Ved den verdensomspændende internetafstemning om verdens syv nye vidundere valgte en ekspert-komité derfor at ophøje pyramidere i Giza - som Keops-pyramiden er en del af - til æres-vidundere udenfor konkurrence.

Af de øvrige vidundere findes kun arkæologiske rester - eller slet intet. Af Artemeistemplet ved Efesos er det således stadig muligt at se nogle sten af den oprindelige bygning, men noget indtryk af templet får man ikke.

Oldtidens vidundere udgjordes af:

Keops Pyramiden
Egypten
 
Artemistemplet

Efesos, Tyrkiet
Se Wikipedia beskrivelse
 
 Mausoleet i Halikarnassos
Tyrkiet
Se Wikipedia beskrivelse
 
Kolossen på Rhodos
Grækenland
Se Wikipedia beskrivelse
 
Fyrtårnet ved Alexandria
Egypten

Se Wikipedia beskrivelse
 
Babylons Hængende Haver
Irak
Se Wikipedia beskrivelse
 
Zeusstatuen i Olympia
Grækenland

Se Wikipedia beskrivelse