Erantis

Århus
Jyllands hovedstad
 

Besøg
Århus Festuge
1. uge i september

Gå tur i
Den Gamle By

Se oldtidens Aros på
Moesgård Museum
 
Jule-markeder
og anden hygge omkring jul i Århus og Østjylland


Verdens mindste storby

Town Hall of Aarhus
Århus Rådhus tegnet af Arne Jacobsen. Rådhuset blev i 2006 optaget i den stærkt omtalte kulturkanon. Se Kanonudvalgets begrundelse

Med omkring 300.000 indbyggere er Århus Danmarks næststørste by. Placeret på Jyllands østkyst og med Danmarks vigtigste havn.

I forhold til sin størrelse har Århus mange muligheder, som normalt kun tilbydes af langt større byer. Det er grunden til, at mange - specielt i turist-branchen - ynder at kalde Århus for Verdens mindste storby.

Livet i centrum af Århus er stærkt præget af Århus Universitets over 20.000 studenter. Ungdom præger enhver café, og nattelivet i Århus er kendt for at holde ud til klokken fem om morgenen.

Århus er en af Nordeuropas ældste byer. Arkælogiske funde viser, at området har været beboet i mindst 1300 år. Allerede i vikingetiden var var området omkring havnen og Århus Å et af Danmarks vigtige handelscentre.

University of Aarhus
Også Århus Universitet er optaget i Kulturkanon for arkitektur. Se begrundelsen

En af Århus' - og Danmarks - vigtigste attraktioner er Den Gamle By, et arbejdende museum med 75 ældre huse, som er flyttet fra andre steder i Danmark for at blive genopbygget som en landsby midt i Botanisk Have i Århus. Den Gamle By er åben hele året og især om sæsonen og omkring jul mange aktiviteter.

Århus udvikler sig i disse år voldsomt både kommercielt og kulturelt. Tæt ved rådhuset er bygget et musikhus sammen med et kongrescenter. Hertil kom i 2004 det nybyggede kunstmuseum Aros - opkaldt efter det gamle navn for Århus. Museet er allerede kendt for spektakulære særudstillinger af  moderne kunst.

I modsætning til de fleste andre danske havne, udvides Århus Havn løbende. Den anløbes af en stadig stigende containertrafik og krydstogtskibe på tur i farvandene omkring Østersøen. In 2007 bliver Århus start-havn for kapsejladsen for de store sejlskibe Tall Ships' Race.

Århus er kendt for den årlige Århus Festuge - landets mest kendte kulturfestival - første uge af september. Det store vikingetræf på Moesgård Strand tiltrækker historisk interesserede fra såvel Danmark, Europa og resten af verden.

Århus har gode trafikforbindelser til København. Intercitytog afgår hver halve time, og der er motorvej til såvel København, Nordjylland, og Hamborg. Der er direkte flyforbindelse til bl.a. London. Til gengæld er togforbindelserne sydpå ikke så godt udbygget. Oftest skal man skifte Hamborg for at komme ind på de større europæiske togforbindelser.

I forbindelse med Folketingsvalg er Århus en del af Østjyllands Storkreds. Byen århus er inddelt i fire opstillingskredse. Kreds 1 er Århus Syd, Kreds 2: Århus Vest, Kreds 3: Århus Nord og Kreds 4 Århus Øst.