Cinque Terre
Ligurien, Italien
 
Andre guider
Italien
Toscana
Firenze
Lucca
Montecatini
Pisa
Volterra
 
Ligurien
Cinque Terre

 Monterosso i Cinque Terre
Selv om Monterosso er ligger tæt på et særligt beskyttet maritimt område, er byen også en populær badeby. Bemærk stenfiguren øverst, som nærmest bærer klippen..

Indtil op i det 20 århundrede var Cinque Terre et isoleret område med små landsbyer, som lå helt ude på kanten af Middelhavet, afsondret fra omverdenen ved stejle bjerge. I nyere tid har en jernbane på metro-agtig vis boret sig gennem bjergene, så turisterne også kan nå Cinque Terre, som til gengæld nu beskyttes som en smuk og charmerende nationalpark.

Cinque Terre er også anerkendt som enestående ved at være optaget UNESCO's liste over Verdensarv.

Cinque Terre er et populært turistmål for italienere, mens mange udenlandske turister tilsyneladende overser dette smukke område. Måske skyldes det, at Cinque Terre ikke er en del af Toscana. Det ligger i regionen Ligurien og omtales derfor sjældent i turist-guider over Toscana. For Toscana-turisten er Cinque Terre imidlertid et oplagt udflugtsmål, idet området ligger på kanten af det nordvestlige Toscana og er let at komme til - også med offentlig transport.


Tre bedstemødre går arm i am i den hyggelige havneby Vernazza.

Nationalparkens landsbyer ligger som perler på en snor langs kysten, men der er ingen grund til at tage dem i rækkefølge. Togturene mellem dem er så korte (2-3 minutter), at man udmærket kan hoppe rundt i mellem dem, som man har lyst.

Det er anbefalelsesværdigt at gå mindst én af vandreturene mellem byerne, da det giver en helt unik naturoplevelse. Om sommeren bør man dog sørge for at gå tidligt om morgenen eller sidst på dagen - og samtidig gå med solen ryggen, ellers bliver det for varmt og anstrengende. Kysten ligger stort set øst - vest, så det er let at planlægge.

Stierne er god kvalitet. Bygget op af sten og brugt igennem århundreder. De var helt frem til forrige århundrede de eneste faste forbindelser mellem byerne. De er ikke farlige, men de kræver, at vandreren har sin fulde førlighed og et vist minimum af kondition.

Corniglia i Cinque Terre
Husene i Corniglia er næsten klæbet til klippen.

Corniglia er mere stille end de øvrige byer, og forklaringen ligger lige for: Vandreturen dertil er den stejleste og næstlængste, og selv om man vælger toget, skal man passere en høj stejl trappe for at komme til og fra stationen. Det giver så fordelen af, at der er færre turister, men byen har flere udmærkede restauranter som blandt andet serverer gode fiskeretter. Prøv evt. deres Risotto del Mare med muslinger, rejer og andre skaldyr.

Den af byerne som er mest præget af turister, er Monterosso. Byen tiltrækker særligt mange besøgende på grund af sine gode badestrande, hvoraf mange er kommercielt drevet, så man skal betale fx 10 euro for at få en liggestol, hvor man kan have sine ting og få adgang til et skur til at klæde om. Man vil næppe direkte blive stoppet, hvis man fuldt omklædt bader fra disse strande men omvendt heller ikke føle sig specielt velkommen.

Monterosso byder dog også på tre gratis badestrande. Én af de bedste ligger i den fjerneste del af byen. Det er samtidig den eneste gratis badestrand, som har en ferskvands-bruser, så man kan skylle saltet af kroppen efter badet i Middelhavet.

Vernazza i Cinque Terre
Børnene i Vernazza bruger klipperne ved siden af havnen som springbassin.

Man kan fra flere steder i Toscana tage toget til La Spezia og derfra køre til Cinque Terre. Er man i bil, gør man også klogt i at køre til La Spezia og gennemføre resten af turen i tog. Strengt taget kan man godt køre ind i området i bil, men for at sikre områdets natur, er der gjort alt for at gøre bilkørsel vanskelig. Det er endda billigere i tog, idet togbilletten samtidig fungerer som adgangskort til nationalparken. Er man i bil skal man købe adgangskortet separat. Samtidig er parkeringsforholdene i nationalparken næsten umulige.

Man køber billet på banegården i La Spezia, hvor der er et turistkontor. Man får samtidig udleveret et kort over området og en togplan, som dækker stationerne i nationalparken. Bemærk, at nogle tog kun kører på søn- og helligdage. Parkering tæt ved banegården er vanskelig og dyr, så man bør sikre sig tid til at finde parkering et andet sted.

Togene standser oftest i alle de fem byer, som man ville have kunnet nå i bil med langt større besvær. I perioder af dagen går togene hver halve time - på andre tider kun en gang i timen.

Kommer man fra La Spezia standser toget i byerne langs kysten i følgende rækkefølge:

Riomaggiore - Manarola - Corniglia - Vernazza - Monterosso

Vælger man at gå mellem en eller flere af byerne er afstandene:

Distance Afstand Minimum tid
Riomaggiore - Manarola 1,0 km 20 min.
Manarola - Corniglia 1,0 km 1 time og 20 min.
Corniglia - Vernazza 4,0 km 1 time og 30 min
Vernazza - Monterosso 3,0 km 2 timer

Læs evt. mere om nationalparken på dens hjemmeside.

Vernazza i Cinque Terre
Landsbyerne ligger helt ud til havet - næsten med risiko for at falde ud over skrænten. Her Vernazza set fra den sti, som fører vandreren til Corniglia