Der er tradition for at spise and
eller gås på Mortens aften. Traditionen bygger angiveligt på myten
om, at Martin af Tours (Sankt Morten eller Morten Bisp som levede
fra 315 397). Han ville ikke være biskop og gemte sig blandt
gæsene, som imidlertid skræppede så meget, at han mod sin vilje
blev fundet og udnævnt til Biskop. Han skulle herefter have
indført den 11. november som gåseslagte-dag.
Som har vi i Danmark
gjort det til en tradition at gå i gang tidligere (ligesom vi også
fejrer jul aftenen før juledag). Derfor spises nu gåsesteg allerede
Mortens aften - og for at øge forvirringen har mange i stedet
valgt at spise andesteg, som passer bedre i størrelsen til en moderne
familie.
Julemarked både i by og på land er i
de seneste år blevet om muligt endnu mere udbredte. Selv om
juleudsmykning og julearrangementer kan opleves mange steder
allerede i starten af oktober, tager julemarkederne for alvor fat
i den weekend, som første søndag i advent falder i. |