Den franske kok Babette må i 1800-tallet flygte fra sit fædreland
og havner ved skæbnens ugunst som tjenestepige hos to aldrende
frøkener i et lille missionsk fiskerleje, hvor hun tåles men
ikke trives. En dag vinder hun i lotteriet og insisterer på at
bruge pengene på et stort og enestående festmåltid, der
viser, hvilken kunstner hun er på sit felt. Hun er kunstneren
og forføreren, som kan forgylde øjeblikket ved sin sanseåbnende
madkunst. Det tragiske og komiske er, at hendes gæster er
utrygge ved hendes talenter, som de betragter som syndige og
derfor afviser.
Karen Blixens lille novelle forløses af Gabriel Axel i en række
kontrastrige menneskeskildringer ført med let hånd.
Personernes indskrænkethed antydes ubarmhjertigt, men også de
fortrængte længsler og drømme, som lækkerierne lukker op
for.
Filmens vemod er en stor del af dens charme, men komedieinstruktøren
såvel som gourmeten Gabriel Axel fornægter sig ikke. Humoren
sidder med til bords, maden spiller en central rolle i
historien, og instruktøren har med smittende entusiasme kastet
sig ud i at rekonstruere ægte skildpaddesuppe, Blinis Demidoff
og lignende delikatesser.
Stéphane Audran er fremragende som den fremmede gavmilde fugl,
og de store danske damer Bodil Kjer og Birgitte Federspiel
spiller med tyngde, mens charmetrolden Jarl Kulle er filmens
formildende galante islæt. Selvom filmen om Babette ikke for
alvor kan hamle op med det litterære forlæg, så afsætter
filmen en uafviselig aroma og smag af Blixens virtuose fortællekunst.
Teksten er
kanonudvalgets begrundelse for valget.
|