Erantis

Nationalmuseet
København
 

 

Danmarks Oldtid
Se ny udstilling:
Danmarks Olditid
på Nationalmuseet

 

vikingetøj
Dragt fra vikingetiden. Tøjet er Nationalmuseets bud på, hvordan Knud den Store kan have været klædt

Når et lille museum i Danmark finder et helt unikt fund fra vikingetiden, ved de godt, at de næppe får lov at beholde det. De må gå den tunge gang til Nationalmuseet og aflevere den værdifulde skat som danefæ. Selv om det ikke er sjovt for de lokale, betyder det, at man som turist i København kan se de mest fantastiske arkæologiske fund.

På Nationalmuseet har man den næsten to kilo tunge guld-halskæde, som blev fundet ved en stormandsgård ved Tissø på Vestsjælland i 1977. Man har Gorms Bæger, det lille sølvbæger, som blev fundet i kong Gorm den Gamles grav i Jelling og sølv-mønter og smykker i kilovis. Selv en stribe tonstunge runesten er transporteret til København for at blive udstillet i Nationalmuseets runehal. Også de "originale" kopier er guldhornene har været opbevaret her.

Mange af de berømte fund er kopieret og udstillet på lokale museer rundt om i landet, men skatkammeret ligger i København, og det er her man skal tage hen, hvis man vil se den originale vare.

Nationalmuseets udstilling Danmarks Oldtid rummer fund fra både bronzealder, jernalder og vikingetid. Udstillingen blev imidlertid lukket i 2006 for at give mulighed for at opbygge en helt ny oldtidsudstilling. Den nye oldtidstidsudstilling ventes at blive åbnet i maj 2008. Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Nationalmuseet
Prinsens Palais
Ny Vestergade 10
1471 København K

Der er gratis adgang til Nationalmuseet

Nationalmuseet er åbent tirsdag - søndag kl. 10-17. Mandag er normalt lukkedag. Uanset ugedagen er museet dog åbent nytårsdag, 2. påskedag, grundlovsdag og 2. Pinsedag samt mandag i uge 42 (efterårsferien.

Lukket Juleaftensdag, Juledag og Nytårsaftens dag.


  Originale thorshamre og forme til at fremstille dem. Specielt formen til højre er berømt, idet den gav smeden mulighed for at støbe torshammer og krisne kors samtidigt.