Erantis

Lindholm Høje
Gravhøje og museum ved Nørresundby
 

 
  

Aggersborg - Danmark største ringborg
Aggersborg
Danmarks største ringborg ligger også på Limfjordens nordkystIkke alle de hundredevis af  grave er så smukt skibsformede som denne - men mange er!

Selv om gravpladsen på Lindholm Høje kun har været kendt i et halvt hundrede år er den alligevel hurtigt blevet Danmarks mest berømte kirkegård. Mangen en historisk turist har følt det som et "must" at besøge Lindholm Høje.

På en skråning med udsigt over Limfjorden ligger omkring 700 grave for mennesker som levede her, indtil storme for tusind år siden dækkede både marker og grave med sand.


Museet ligger smukt placeret for enden af en sti gennem en lund

Gravpladsen dækker hele den periode, hvor vikingetiden og Danmark som land voksede frem, idet der er begravet mennesker på højene fra cirka år 400 i jernalderen og frem til årtusindskiftet omkring den periode, hvor Svend Tveskæg var konge.

Lindholm Høje er også unik, fordi man under udgravningerne i 1950’erne fandt en tusind år gammel pløjemark, som var dækket med flyvesand under en storm. Marken var så velbevaret, at man endda tydeligt kunne se, hvilken type plov, som blev brugt til markarbejdet.

De mange grave og den imponerende udsigt over fjorden var alt, man kunne se indtil for 12 år siden, hvor Aalborg Historiske Museum åbnede en helt ny afdeling på stedet.

Udstillingen er et moderne museum, som ikke bare viser gamle fund i glasmontrer, men også har rekonstrueret huse og mange andre effekter, så man får et virkelig godt indtryk af, hvordan livet omkring højene har været i de 600 år, de var beboede.


Lindholm Høje Museet fortæller om gravene, men sætter dem også ind i en historisk sammenhæng

Selv om Linholm Høje Museet besøges af en del udenlandske turister, er det ikke blandt de mest besøgte i landet. Det endda relativt få danskere som kender det. Det er synd, for dets fantastiske historie fortjener opmærksomhed, og både udstillingen og den smukke placering kan nydes - selv af folk som ikke er overdrevent optaget af historie.

Omkring Aalborg er Lindholm Høje dog næsten blevet synonym med oldtiden. Stedet benyttes hvert år som ramme for et stort vikingemarked og et friluftsspil med vikingetiden som tema.

I 2008 åbnede Museet på Lindholm Høje en ny stor udstilling som dækker oldtiden omkring hele Limfjorden, herunder Aggersborg, Sebbersund, Thy m.m.

Museet har museumsbutik og café, hvor man kan spise lettere måltider og få en kop kaffe.

Lindholm Høje Museet
Vendilavej 11, 9400 Nørresundby
Telefon, museet: 99 31 74 40

Åbningstider:
Sommer (1. april - 31. oktober): Alle dage kl. 10 - 17
Vinter (1. november - 31. marts): Kl. 10 - 16. Dog lukket mandag.
Lukket mellem jul og nytår.

Lindholm Høje Museet er administrativt en del af Nordjyllands Historiske Museum

Udsigt over Aalborg fra Lindholm Høje
Lindholm Høje har ikke fået sit navn uden grund. Stedet ligger virkelig højt og fra gravene har man udsigt ud over Limfjorden og Aalborg.

Model af skibssætning og atter skibssætning på Lindholm Høje
Model på Lindholm Høje Museet af gravene - med den tidligere bebyggelse i baggrunden.