Kanon kunsthåndværk og design

Knud V. Engelhardts livsværk
(1882-1931)


Knud V. Engelhardt er en af de kunstnere, der afgørende formede designbegrebet i Danmark. Han stod i gæld til Thorvald Bindesbøll, men var også Bindesbølls modsætning. Hvor Bindesbøll var kunstner, var Engelhardt rationalist, og nok den første rigtige industrielle designer i Danmark – den første, der forstod, at industriel produktion medførte en helt anden form, og det gjaldt både for den industrielle design og den grafiske formgivning. 
   
Skriften til Gentoftes vejskilte er for eksempel lidt grov i det, men den er samtidig enormt læselig. Skriften er nøjagtig samtidig med internationalt banebrydende skrifter, men den har en helt anden følsomhed og personlighed, der peger frem mod den skandinaviske modernisme, der jo netop er mere organisk end den internationale stil. 

Et andet eksempel på Engelhardts arbejde er de københavnske sporvogne, som han gennemarbejdede til mindste detalje, således at de var smukke i al slags vejr, funktionelle, også i forhold til rengøring, og kunne bygges i høj kvalitet i en industriel proces. Sporvognene var fyldt med alle mulige beslag og håndtag, alle tegnet af Engelhardt, der havde en særlig følsomhed for dette område, og udtrykte håndens greb og bevægelse i sin formgivning. 

Noget tilsvarende gør sig gældende for hans bestik – den gode form udsprang af en dyb indsigt i menneskets proportioner og bevægelse, og hvordan et bestik ikke kun er form, men også vægt, overflade og funktion.


 

Teksten er kanonudvalgets begrundelse for valget.