Peter-Paul Katedralen
Zarernes gravplads i Sankt Petersborg, Rusland
 Overalt i Skt. Petersborgs havneområde ser man kirkens 122,5 meter høje guldspir

Peter og Paul Katedralen er de russiske zarers gravkirke. Her ligger hovedparten af Romanov-familiens zarer og zarinaer, herunder Katarina den Store og Skt. Petersborgs grundlægger Peter den Store.

Kirken ligger i Peter og Paul Fæstningen i Skt. Petersborgs havn - på Hareøen direkte overfor Vinterpaladset.

Bortset fra overfloden af guld og en lille løgkuppel på spiret over alteret har bygningen ikke meget tilfælles med traditionelle russiske kirker. Med sine 122,5 meter dominerer et sylespidst tårn udsigten i store dele af Skt. Petersborg. Resten af kirken er påfaldende lille - langt mindre end de danske kongers gravkirke Roskilde Domkirke og næsten ubetydelig i forhold til Skt. Petersborgs mammutkirke Isak-Katedralen.


Som næsten alle større bygninger i Skt. Petersborg er der rigeligt med guld og udsmykninger

Vægge og loft er luksuriøst udsmykket med vægmalerier og skulpturer i guld, mens selve rummet præges af zarernes sarkofager. Faktisk ligger zarerne ikke i sarkofagerne. De er begravet under gulvet, hvorover der er rejst hvide marmor-sarkofager for hver zar og zarina.

Den sidste zar, Nikolaj II, og hans familie som blev myrdet i 1918 kom først til Peter-Paul 80 år senere i 1998. Da det ikke var muligt at adskille deres jordiske rester har de fået en fællesgrav i det lille fredfyldte Katarina-kapel til højre for indgangen.

Midt i hovedskibet har Alexander III i 112 år ligget og ventet på sin hustru, zarina Maria Fjordorovna - i Danmark bedre kendt som kejserinde Dagmar. Som den eneste af zarfamiliens hovedpersoner undgik hun at blive myrdet efter revolutionen. Ved en ceremoni d. 28. september 2006 blev kejserinden genbegravet ved siden af sin mand efter at have hvilet i Roskilde Domkirke i 78 år.


Den sidste zar Nikolaj II og hans familie hviler i denne fællesgrav i et sidekapel

Peter-Paul Katedralen er bygget i 1712-32 i forlængelse af byggeriet af Peter-Paul Fæstningen. Kirken er tegnet af italieneren Domenico Trezzini. Via en udstillings-korridor er kirken forbundet med det såkaldte Storfyrstekapel - et mausolæum for en række storfyrster af Rovanov-familien. Her ligger også den sidste arving til tronen, Vladimir Kirilovitj, som døde i 1992 i USA.

Udenfor kirken står det såkaldte bådehus, som fungerer som billetsalg og souvenirbutik. I midten af rummet står en kopi af Peter den Stores lystbåd. Som flere andre turistattraktioner er også den modtager af de besøgendes småmønter, som kaster dem i båden i håbet om en dag at vende tilbage til samme sted.