Vinterpaladset / Eremitagen
Sankt Petersborg, Rusland
 

 

Peterhof

Peterhof
Zarernes imponerende sommerslot med en park på 800 hektar

 

Læs også om:
Peter-Paul-
Katedralen

Et besøg i Skt. Petersborg omfatter næsten nødvendigvis en tur i Eremitagen, et af verdens absolut største kunstmuseer - måske det største.

Som besøgende bør man allerede på forhånd indse, at man kun kan få et overfladisk indtryk. Selv verdensberømte kunstværker er man nødsaget til at springe over. Der er simpelthen for meget!

Museet omfatter over tre millioner kunstværker, og det er en yndet sport at beregne, hvor lang tid det ville tage at se dem alle. Her er endnu én:

Ansætter man en 19-årig kunststuderende til at se på hvert billede i ét minut og bruger han en almindelig 37 timers arbejdsuge og holder de normale ferier, vil han være fyldt 80 år (og gennemsnitligt set være død), før han er færdig med at se Eremitagens samlinger.


Alt i Vinterpaladset er kunstnerisk udført. Her gitterlågen ud til Paladspladsen og Alexandersøjlen

Her er mulighed for at se Rembrandt, Michelangelo, Picasso og næsten enhvert andet verdensnavn, man måtte ønske. Selv museets direktør har ikke overblik over samlingerne. Så sent som i 1994 måtte han bekendtgøre, at man i magasinerne havde fundet verdens største samling af impressionisme og postimpressionisme (van Gogh, Monét, Degas m.m.).

Selv om man ikke interesserer sig for kunst, bør man alligevel aflægge museet et besøg. Vinterpaladset omfatter så ødsle mængder af luksus, at man begynder at forstå, hvorfor der blev revolution. Vægge, lofter, gulve og møbler er kunstværker i sig selv, og mængden af guld virker næsten blændende. En af de store attraktioner er den såkaldte Jordantrappe, som zarerne brugte i forbindelse med ceremonier, men mange andre rum er mindst lige så imponerende.

Grunden til kunst-samlingerne blev lagt af Katarina den Store. Hun var på alle måder umættelig, og hendes hunger var ikke alene rettet mod magt og erotik. Hun købte kunst overalt i Europa, og på et tidspunkt kunne end ikke Vinterpaladsets 1050 værelser rumme mere kunst. Til kunsten byggede hun derfor Den lille Eremitage og senere den Store Eremitage. Senere zarer bidrog også, og man byggede Den Nye Eremitage for at få plads til de enorme kunstmængder.

Efter revolutionen blev samlingerne suppleret yderligere op, da man beslaglagde privat kunst overalt i Sovjetunionen og sendte det til Skt. Petersborg. Under belejringen af Skt. Petersborg under 2. verdenskrig blev omkring en tredjedel af kunstværkerne (én million billeder) bragt midlertidigt i sikkerhed bag Uralbjergene.

Eremitagen er den samlende betegnelse for de museale samlinger som er i Vinterpaladset og de tilknyttede eremitager.

På pladsen udenfor Vinterpaladset står den såkaldte Alexandersøjle, som blev rejst for at fejre sejren over Napoleon i 1812. Den 47,5 meter høje granitsøjle er skåret ud af et finsk bjerg i ét stykke. Den er ikke fæstnet på soklen, men holdes alene fast ved sin vægt på 600 tons.

Umiddelbart udenfor Vinterpaladset ved Neva-floden ligger flyvebådene som sejler til det sommerslottet Peterhof med en af Europas mest imponerende parker.


Overfor Vinterpaladset ligger denne elegante bygning, som var zar-regimets udenrigsministerium og senere hovedkvarter for generalstaben. I midten af pladsen står Alexandersøjlen.