Alhambra
og Generalife i Granada, Spanien
 
Andre guider
Spanien
Andalusien
Alhambra / Granada
Córdoba
Malága / Costa del Sol
Marbella
Nerja
Torremolinos
Riofrio
Ronda

 

Córdoba

fontæne på Alhambra

Umiddelbart kan det undre, at noget af det smukkeste arabiske arkitektur i verden skal findes i Europa. Men næsten 800 år af Spaniens historie er domineret af arabisk kultur, og derfor kan det måske snarere undre, at det ikke præger landet mere.

Alhambra står som det ultimativt kendteste mindesmærke for den mauriske periode i Spanien, og det var i 2007 med i konkurrencen om at være blandt verdens syv nye vidundere. Stedet - næsten som en selvfølge - også optaget på den liste over Verdensarv som UNESCO fører. 

Alhambra breder sig over adskillige hektar, og vil man se det hele kommer man til at gå flere kilometer. Under alle omstændigheder bør man sætte flere timer af til et besøg.

Stuk udsmykning på Alhambra
Fascinationen bliver blot endnu større, når man går tæt på væggene og ser detaljerne i stukken. Dette udsnit fra en væg er under én meter højt.

Alhambra består af fire hovedattraktioner, hvoraf de tre ligger side om side, mens den fjerde Generalife ligger et par hundrede meter nord for selve Al hambra anlægget. Generalife rummer et lille slot, men det er især det smukke haveanlæg, som lokker. Her kan man - selv når turisterne står i stimer - fornemme den fred, som Nasride-kongerne søgte ved at bygge anlægget et stykke væk fra Alhambras travlhed.

På selve Alhambra kan man stadig i ruinerne se grundridset af den oprindelige fæstning Alcazaba. To tårne står stadig nogenlunde ubeskadiget tilbage, og det er umagen værd at gå op i dem begge for fra to sider at nyde den smukke udsigt over byen Granada.

Vindue på Alhambra
Selv et vindue er et kunstværk i sig selv, når man kommer ind i Palacios Nazaries i Alhambra

Alhambras mest monumentale bygning er Carlos d. 5's Palads. På sin vis en smuk helstøbt renæssance-bygning med en elegant indre søjlering, men som den står nu, virker den mere, som en fejlplaceret klods som spærrer for indgangen til Alhambras egentlige hovedattraktion.

Den største seværdighed på Alhambra - og for de fleste årsagen til, at de kommer der - er det mauriske palæ Palacios Nazaries. Udefra får man knap øje på bygningerne, fordi Carlos d. 5 fjernede hovedindgangen for at få plads til sit palads. Man går derfor ind ad en sideindgang, men når man først er kommet ind, åbner der sig rum og gårdhaver, som består af verdenskunst fra gulv til loft.

Løvegården på Alhambra
Den nok mest fotograferede seværdighed på Alhambra: Løvegården. I modsætning til de mange andre udskæringer på Alhambra er løverne omkring fontænen ikke særlig detaljerede. Det er et forsøg på at omgå den muslimske religions modstand mod at skabe billeder af levende væsener.

Væggene er overalt dekoreret, og selv kupler mange meter over jorden er dekoreret - flere steder med stuk formet som drypsten - stalakit - som gør lofterne næsten levende. Minutiøst udførte stuk-dekorationer præger hundredevis af kvadratmeter vægge, og selv hvis man giver sig god tid, kan man kun nå at se et lille udvalg. Mest kendt er Løvegården, hvor 124 søjler omkranser en fontæne omgivet af løver og den elegante Myrtegård. Mange af rummene er dog kunstnerisk mindst lige så interessante, men de er vanskeligere at fotografere og derfor mindre kendte fra turistbrochurerne.

Det er populært at komme ind på Alhambra, og man bør bestille billet i god tid og sikre sig, at man også har billet til Palacios Nazaries. Publikum lukkes ind til Palacios Nazaries i grupper med en halv times mellemrum. Hvis man ikke er der på præcis det tidspunkt, som står på billetten, er besøget spildt.

Man kan bestille billet telefonisk i forvejen - og bør gøre det nogle dage i forvejen for at få plads. Er man i Spanien gøres det på tlf. 902 22 44 60. Fra udlandet kan man ringe (+34) 91 537 91 78. De taler udmærket engelsk i ekspeditonen. Man kan også bestille billet via en særlig bestillingsside på nettet.

Kommer man i bil til Alhambra fra Malága eller Sevilla, kan det anbefales at gøre et stop på vejen i den lille landsby Riofrio, som har mange restauranter og bl.a. har specialiseret sig i retter med ørred, stør og kaviar.

Grundtegning af Alhambra
Grundtegning af Palacios Nazaries på Alhambra
1) Carlos d 5's Palads. 2) Den indgang som bruges i dag. 3) Myrtegården 4) Løvegården.