Vikingecenter Fyrkat
Ved Hobro og Mariager Fjord


Erantis
 
Viking guide
 
Andre ringborge:
Trelleborg - Slagelse
Aggersborg
Trelleborgen - Sverige
 
Magasinet VIKING
 
Viking kalender
 


 

Aggersborg
Aggersborg
Den største ringborg i Danmark

 

Mønsted Kalkgruber
Mønsted Kalkgruber
1000 års minedrift
under jorden


Vikingegården med aktiviteter
sommeren igennem

Fyrkat er kendt som én af Harald Blåtands store ringborge, som måske har været kaserne for hans frygtede jomsvikinger.

Men på Fyrkat er der to vikingeseværdigheder - ja, faktisk næsten tre.

Ved siden af den store ringborg ligger fyrkat-huset, som er en rekonstruktion af et af de 16 langhuse, som har ligget inde i den cirkelformede fæstning. Huset er bygget senere end det tilsvarende hus i Trelleborg på Sjælland, og det er derfor mere historisk korrekt ud fra det, man ved i dag.

Kommer man fra Hobro ligger der knap én kilometer før ringborgen nogle helt anderledes vikingehuse.

Fyrkat huset
Fyrkat-huset, opført som man mener
husene i ringborgene så ud

I modsætning til den runde fæstning, repræsenterer de gule huse en mere fredelig side af vikingetiden. De er en kopi af Vorbasse Storgård og fungerer som aktivitetscenter for vikingekultur. I modsætning til ringborgen er der i sommerhalvåret en næsten konstant lyd af værktøj og børn. Centret har en køkkenhave med de urter man dyrkede i vikingetiden, og varerne herfra bliver brugt til den varme mad som deles ud som smagsprøver hver onsdag.

Centret er i høj grad et center med oplevelser for børn, og det benyttes derfor også til lejrskoler med overnatning eller til oplevelsesundervisning. Weekenderne er til gengæld mere tilegnet familier, og her er der stort set hele sommeren vikingegrupper eller enkeltpersoner som demonstrerer håndværk, falkejagt, heste, våben eller madlavning.

Vikingecenter Fyrkat
Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro
tlf. 98 51 19 27
butikken: 98 52 33 75

Museet kan ligger kun omkring en kilometer fra byen Hobros centrum. Hobro har intercity-station, så man kan relativt let besøge stedet - også uden bil.

Åbningstider.
April: Åbent i weekenden.
Maj: Alle dage kl. 10 - 16
Juni, juli og august: Alle dage kl. 10 - 17
September: Alle dage kl. 10 - 15

Desuden holdes åbent i skolernes efterårsferie og påskeferien. Før jul holdes desuden et vintersolhvervsmarked den sidste lørdag før jul.

Bortset fra vintersolhvervsmarkedet har centret etableret et nyere vikingemarked, Fyrkat Vikingemarked, som holdes i juli. Markedet holdes ved selve ringborgen.

Senere på markedet holdes også et vikingemarked på Sildehagen tættere ved Mariager Fjord tættere ved byen Hobro.

Vikingecentret hører administrativt under Nordjyllands Historiske Museum. Find evt. flere informationer på museets hjemmeside.