Trelleborgen
Skåne, Sverige
 


 


 

 
Deltag i:

Vikingedage
på Trelleborgen
 

 

foteviken
Besøg også:
Fotevikens vikingemarked
i  Sydsverige


 

Trelleborg
Se også:
Trelleborg
ved Slagelse


 

Aggersborg
Aggersborg
- verdens største ringborgTrelleborgen, Sverige
Trelleborgen ligger midt i et boligkvarter. Derfor har det kun været muligt at genopbygge en kvart ringborg, men i forhold til de øvrige ringborge giver rekonstruktionen et klarere billede af, at ringborgene var andet og mere end en bunke jord.

 
Trelleborgen i Skåne er den eneste af Harald Blåtands store ringborge, som er udstyret med træværk, så man kan få indtryk af, hvordan borgene oprindelig har set ud.

Ganske vist mener arkæologer, at Trelleborgens bygninger ikke lever op til den nyeste historiske viden, men det giver alligevel turister et klart billede af, at ringborgene var andet end blot en ringformet bunke jord.

Nu er Trelleborgen også begyndt at supplere med langhuse, for at gøre oplevelsen endnu mere levende for de besøgende.

I 2005 blev bygget et mindre hus på 17 meter, og det er planen, at det skal efterfølges af et 30 meter langhus, så der kan opbygges en egentlig bebyggelse omkring ringborgen.

Bygningerne kommer ikke til at ligge inde i selve ringborgen. Det gjorde de imidlertid heller ikke i vikingetiden. På flere måder er Trelleborgen i Skåne anderledes end danske ringborge som Fyrkat, Aggersborg og Trelleborg ved Slagelse. Den svenske borg har heller ikke samme præcise ring-form, som de danske ringborge.

Trelleborgen
Trelleborgen er stadig det eneste sted, hvor man kan få fornemmelsen af den ringmur i egentræ, som ringborgene oprindelig fremstod som.

I dag har Trelleborgen yderligere det problem, at den ligger midt inde i byen Trelleborg. På grund af store boligblokke har det kun været muligt at genopbygge en fjerdedel af den oprindelige borgs ring.

Borgen ligger imidlertid ved et større park-område udenfor ringen, og her er man nu begyndt at bygge langhusene.

Mange af dem som besøger Trelleborgen er tyske og polske turister, som ankommer med færger til byen.

Udover Trelleborgen er påvist mindst én ringborg yderligere i Skåne. Den er lokaliseret Borgeby nord for Lund - ikke langt fra vikingecentret Vikingatidar.

Trelleborgen ligger kun en snes kilometer fra Foteviken Vikingereservat. På en dagstur til Sydsverige er det oplagt at besøge begge steder. Trelleborgen ligger kun omkring 45 minutters kørsel fra København.

Trelleborgen
Västra Vallgatan
Trelleborg, Sverige
tlf. (+46) (0) 410-733021, (+46) (0) 708-817047
hjemmeside: www.trelleborg.se/trelleborgen

Åbningstider for vikingegården og udstilling:
17. maj - 13. september: lørdag - torsdag kl. 11 - 17
Højsæson: 20. juni - 16. august: alle dage kl 10-17

Selve ringborgen er åben døgnet rundt - året rundt.

Trelleborgen
Porten gennem ringborgens ydervolde
Trelleborgen
Trelleborgen rejser sig midt i et boligkvarter i havnebyen Trelleborg