Shanghai
Det kommercielle centrum i Kina
 

 

 


Pudong-lufthavnen
Når du lander i Shanghai

Shanghai New Expo Center
Det store messecenter

Sådan kører du med
Metro i Shanghai
Guide til Kina
Kina
 Læs mere om det store gule land i midten

Selv om Shanghai ikke er politisk hovedstad i Kina, er der ingen tvivl om, at byen på mange andre områder er et centrum for landet. Byen er placeret på Kinas vigtige østkyst omtrent midtvejs mellem hovedstaden Beijing og finanscentret Hongkong. Samtidig ligger Shanghai i Yangtze-deltaet og er dermed porten til Yangtzefloden - Kinas hovedfærdelsåre ind i landet.

Oriental Pearl Tower, Shanghai
Oriental Pearl Tower - Østens Perle i Pudong - er med sine 468 meter blevet et nyt vartegn for Shanghai.

Shanghai er Kinas største by og kommercielle centrum. Den har på kort tid overhalet Shenzen og Guangzhou som økonomiske lokomotiver, og siden 2005 har Shanghai ydermere haft positionen som Verdens travleste havn. Hvor Hongkong tidligere var centrum for omverdenens handel med Kina, er Shanghai i dag med fuld kraft igang med at overtage førertrøjen.

Det centrale Shanghai er stærkt præget europæisk arkiktektur, og byen er vel den eneste kinesiske by, som har en regulær China Town i form af den såkaldte Gamle By. Omkring det oprindelige havneområde ligger derimod den engelske og amerikanske bydel. Byen rummer også et fransk kvarter.

De europæiske fodaftryk på Shanghai kom efter den første opiumskrig og Nanjing Traktaten (Treaty of Nanking) i 1842, som åbnede for international handel til bl.a. Shanghai og Canton (Guangzhou), og hvor englænderne også satte sig på Hongkong. Denne periode præger stadig byen, som på mange måder skiller sig ud fra det øvrige Kinas byer.

The Bund, Shanghai
De store finanshuse langs med The Bund står stadig som beviset på Shanghais betydning som østens store handelsby - også i fortiden

Blandt Shanghais kendteste steder er promenaden The Bund, hvorfra man i dag har en imponerende udsigt til det nye kommercielle vækstområde Pudong, hvor skyskrabere næsten dagligt overgår hinanden i højde og udsædvanlig arkitektur. The Bund og Pudong ligger på hver sin side af Huangpu-floden, som krydses af flere færgeforbindelser, broer og tunneler.

Ved The Bund ligger også det monumentale Peace Hotel for enden af Nanjing Lu (Nanjing Road), som er den centrale handelsgade i Shanghai.

Maglev toget i Shanghai
Maglev-toget som med op til 430 kilometer i timen forbinder Pudong Lufthavn med metroen i Shanghai.

Selv om Shanghai er et spændende besøg - også som turist - rummer byen ikke kulturelle mindesmærker i samme omfang som mange andre kinesiske byer. Byen gør sig først og fremmest bemærket ved sine modsætninger mellem gammel og nyt, asiatisk og europæisk og mellem umådelig rigdom og hårdtarbejdende fattige kinesere. Et laboratorium for fremtiden - på godt og ondt.

Samtidig er Shanghai ofte startpunkt eller endestation for besøg i nogle af Kinas kulturelle centre længere oppe ad Yangtze, som Souzhou, Hangzhou og Nanjing.


I Shanghai investeres ikke kun i skyskrabere. Også den gamle by - her Yuyan Bazar er sat i stand for millioner, så den i dag funkler i rødt og guld.

Shanghai har to lufthavne. Hongqiao Airport er den ældste af de to. Herudover har Shanghai fået Pudong International Airport i udkanten af den kommercielle bydel Pudong, som i dag modtager hovedparten af de internationale fly som ankommer til Shanghai. Herfra kører også det helt nye hurtigtog Maglev med op til 430 km/t frem til den nærmeste metrostation, hvorfra man kan komme videre ind i byen med en meget velfungerende metro. Fra Shanghai er der herudover tog til stort set alle større byer i Kina.

En række af fodboldkampene i forbindelse med OL i Kina i august 2008 blev spillet i vil i Shanghai. 

Nanpu broen, Shanghai
Nanpu-broen er en af de mange forbindelser som fører over Huangpu-floden mellem det gamle Shanghai og vækstområdet Pudong. Syd for broen på begge sider af floden ligger de områder, som rummer World Expo 2010.

I 2010 er Shanghai vært for verdensudstillingen World Expo 2010. Expo-området er lagt i et over 5 hektar stort område på begge sider af floden Huangpu. Der bygges for øjeblikket en tunnel imellem de to expo-områder.

I forvejen er Shanghai Kinas førende messeby. Der holdes dagligt udstillinger og messer - især med deltagelse af Kinas eksplosivt voksende industri, men i stigende grad også med deltagelse af udenlandske virksomheder som ønsker at få foden indenfor på det store kinesiske marked.

Blandt messecentre kan nævnes det nye store Shanghai New International Expo Center SNIEC, Shanghai Everbright Convention & Exhibition Center, SECEC og Shanghai New International Exhibition Centre INTEX.

Den danske Kina-ambassade ligger naturligvis i hovedstaden, men Danmark er i Shanghai repræsenteret ved:

Det Danske Generalkonsulat
Room 701, Shanghai International Trade Center
No. 2201 Yan'an Xi Lu
Shanghai 200336
Tlf. (+86) 21 6209 0500.

Læs evt. mere om Shanghais og struktur på Wikipedias beskrivelse af byen.